Coś o WIELKIM Poście...

Żeby dziś pojąć, co oznacza przymiotnik Wielki w nazwie Wielki Post, trzeba sięgnąć do dawnych przepisów i starożytnej tradycji Kościoła Katolickiego.

A Kościół uczył, że rozróżniamy:

post ilościowy (łac. ieiunium) – polegający na ilości pokarmów w ciągu dnia. Obowiązywał tych, którzy ukończyli 21 rok, aż do 60 roku życia;

post jakościowy (łac. abstinentia) – polegający na jakości pokarmów [tzn. posiłki bez mięsa]. Obowiązywał tych, którzy ukończyli 7 rok życia;

post ścisły – to znaczy post jakościowy połączony z ilościowym (ieiunium + abstinentia).

Wielki Post był wielki, ponieważ:

* w POPIELEC, gdzie na znak rozpoczęcia Wielkiego Postu nasze głowy zostają posypane popiołem, obowiązuje POST ŚCISŁY. Podobnie i w WIELKI PIĄTEK, dzień Ofiary Krzyżowej

* w PONIEDZIAŁKI, WTORKI, ŚRODY I CZWARTKI obowiązywał POST ILOŚCIOWY, polegający na jednorazowym posiłku do sytości w ciągu dnia [posiłek z mięsem]. Oprócz tego wolno było spożyć dwa posiłki: rano i wieczorem lecz bez mięsa, a co do ilości takie, aby między dniami postu a pozostałymi w ciągu roku, zachodziła naprawdę różnica.

* w PIĄTKI I SOBOTY zachowywano POST ŚCISŁY, czyli oprócz postu ilościowego zachowywano także post jakościowy [w te dni nie spożywano mięsa, ani potraw z jego dodatkiem i zup na wywarze z mięsa (np. rosołu)].

* w NIEDZIELĘ nie obowiązywał ani post ilościowy, ani jakościowy.

* jeśli w Wielkim Poście wypadało jakieś święto, to nie znosiło ono postu.

* wielkopostna dyscyplina postna rozpoczynała się w Środę Popielcową, a kończyła w Wielką Sobotę po Wigilii Paschalnej.

Wydaje się nie do przejścia? Nieprawda. Spróbujcie, choćby przez tydzień. Taki Wielki Post przyniesie dobre owoce. Wersja light jest małokaloryczna.